Menu
 


Η αγωνία της οδυνηρής προσγείωσης στην εξωκοινοβουλευτική πραγματικότητα σχηματίζεται πλέον στο βλέμμα των βαρόνων
του ΠΑΣΟΚ – Και η αγωνία οφείλεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις – Όπου το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει την κόλαση – Βυθίζεται, σαν φτωχοσυγγενής του Τιτανικού – Μόνη ομοιότητα, τα ελάχιστα σωσίβια...

Γράφει ο Θάνος Τάκης

Ωραία ατμόσφαιρα, στο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του οποίου τα στελέχη πρόσφατα είδαμε όρθια, να χειροκροτούν με λατρεία και δέος τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Τσουκάτο. Όπως στο διάσημο, κακότυχο πλοίο, η ορχήστρα συνεχίζει να σκαρώνει μελωδίες, παρότι το σκοτεινό νερό πλησιάζει. Στις δύο αυτοτελείς συγκεντρώσεις για την ανάμνηση της παιδικής του ηλικίας, τα χαμόγελα έδιναν και έπαιρναν, αλλά οι ψυχές ήταν μαύρες. Και τούτο είναι μη διαψεύσιμο, καθώς είπε μόλις χθες, ο Ντέπιουτης, ο οποίος γερά γαντζωμένος στην καρέκλα του αρχηγού, αποκρούοντας την δεδομένη αμφισβήτηση, μοιράζει προς όλους βρισιές, χλεύη, σαν τενίστας παγκοσμίου επιπέδου:

«Ό,τι και να' χει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι και να' χει πει ο εσμός των «ψεκασμένων», ό,τι και να έχει πει η Χρυσή Αυγή, όλα αυτά είναι ένα μικρό ποσοστό των όσων έχουν ειπωθεί εναντίον μου το 2007 στην εσωκομματική διαδικασία του ΠαΣοΚ. Ποτέ δεν έχω ακούσει τέτοια πράγματα. Τέτοιες αμφισβητήσεις, τέτοιες χυδαιότητες».

Α, μάλιστα! Δεν είναι χυδαιότητα να αποκαλείς εσύ τους άλλους «εσμό των ψεκασμένων», αβρότητα είναι και πολιτικός πολιτισμός, Βαγγέλη... Κι εμένα αμέσως μου ήρθε στο μυαλό η ιστορία που αφηγείται ο νομπελίστας Γουίλιαμ Φώκνερ, στο «Χωριουδάκι»:

- «Λοιπόν, τι του προσφέρατε;»

- «Όλες τις αμοιβές.»

- «Και;»

- «Τις έχει, λέει, έτσι κι αλλιώς γιατί άμα ένας άνθρωπος μασάει μόνο, του αρκεί απλά να 'χει κάτι για να το φτύνει.»

- «Και μετά;»

- «Όλες τις ματαιότητες.»

- «Και;»

- «Τις έχει. Έφερε ένα σωρό από δαύτες σε μια βαλίτσα μ'εξωτερική επένδυση από αμίαντο και κλειδαριές από μέταλλο που δεν λιώνει.»

- «Λοιπόν, τι θέλει επιτέλους;» φωνάζει ο Πρίγκηπας. «Τι θέλει πια; Τον Παράδεισο;»

Και τότε ο γέρος τον κοιτάει μ'ένα βλέμμα που ο Πρίγκηπας στην αρχή νομίζει πως είναι επειδή τους είχε κοροϊδέψει πριν και του το κράτησε, αλλά μετά καταλαβαίνει πως είναι για άλλο λόγο.

- «Όχι», λέει ο γέρος.

«Θέλει την Κόλαση»...

Κάτι μου λέει ότι ο Ντέπιουτης, θα μπορούσε άνετα να είναι ο περιγραφόμενος χαρακτήρας.

Και σύντομα θα έχει αυτό που κι εκείνος επιθυμεί.

Η κόλαση είναι άδεια, όλοι οι διάβολοι είναι εδώ* William Shakespeare, The Tempest

Δημοσίευση σχολίου

 
Top