Menu
 

Σύμφωνα με το IMDb οι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών είναι:




1. Ηλέκτρα (1962)
Η «Ηλέκτρα» είναι μια από τις γνωστότερες παραγωγές του Μιχάλη Κακογιάννη. Γυρίστηκε το 1962 και βασίστηκε στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την ίδια χρονιά, ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ των Κανών. Συνολικά κέρδισε περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Οι κριτικές της ταινίας υπήρξαν ενθουσιώδεις και με θετικά σχόλια αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο έργο του Κακογιάννη οι «New York Times», που θεωρούν την «Ηλέκτρα» «εκθαμβωτική εκμετάλλευση του κινηματογραφικού μέσου που μετουσιώνει το χρυσάφι της προφορικής ποίησης σε μια άλλη μορφή τέχνης». Για τη «Le Monde» το συνολικό έργο «ήταν ένα εκπληκτικό κατόρθωμα, μια ταινία συγκλονιστική, που βγάζει από τον καθένα μας ό,τι καλύτερο έχει μέσα του». Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν δουλειά του Σπύρου Βασιλείου.
 Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης 
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης 
Παραγωγή: Μιχάλης Κακογιάννης, Φίνος Φιλμ 
Ηθοποιοί:  
Ειρήνη Παππά (Ηλέκτρα), Γιάννης Φέρτης (Ορέστης), Αλέκα Κατσέλη (Κλυταιμνήστρα), Μάνος Κατράκης (γέρων παιδοτρόφος), Νότης Περγιάλης (χωρικός-σύζυγος της Ηλέκτρας), Τάκης Εμμανουήλ (Πυλάδης), Θεανώ Ιωαννίδου (κορυφαία του χορού), Θεόδωρος Δημήτριεφ (Αγαμέμνων), Φοίβος Ραζής (Αίγισθος)
2. Ο Θίασος (1975)
Ο Θίασος είναι ελληνική δραματική κινηματογραφική ταινία του 1975, σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Υπήρξε η τρίτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και κατατάσσεται στις σημαντικότερες δημιουργίες του. Εντάσσεται στην «τριλογία της Ιστορίας» του Αγγελόπουλου και αποτελεί το δεύτερο μέρος της που έπεται της ταινίας Μέρες του ’36 και προηγείται των Κυνηγών. Παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975, όταν μπροστά στα ταμεία του Κρατικού παρουσιάσθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σε όλη την ιστορία του Φεστιβάλ. Κατά την προβολή της, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με πολυάριθμους όρθιους θεατές που στο τέλος αποθέωσαν τον Αγγελόπουλο, ενώ η ταινία έλαβε συνολικά επτά βραβεία.

Η ταινία επρόκειτο να συμμετάσχει επισήμως στο φεστιβάλ των Κανών την ίδια χρονιά, όμως η τότε συντηρητική κυβέρνηση επιδίωξε και κατάφερε να αποτρέψει κάτι τέτοιο, καθώς η ταινία αφηγείται την σύγχρονη ελληνική ιστορία από αριστερή-μαρξιστική σκοπιά. 
Σκηνοθεσία/Σενάριο  :Θόδωρος Αγγελόπουλος 
Πρωταγωνιστές :Μαρία Βασιλείου,  Αλίκη Γεωργούλη, Εύα Κοταμανίδου, Βαγγέλης Καζάν,Δάνης Κατρανίδης, Πέτρος Ζαρκάδης, Στράτος Παχής, Νένα Μεντή, Χριστόφορος Νέζερ, Γιώργος Τζιφός

3. H Κάλπικη λίρα (1955)

Τέσσερις ιστορίες χιουμοριστικές, αισθηματικές ή δραματικές, που συνδέονται μεταξύ τους με μια χρυσή λίρα Αγγλίας κάλπικη. Την κατασκευάζει ο τίμιος χαρακτήρας της πρώτης ιστορίας, παρασυρμένος απ’ τα θέλγητρα μιας νεαρής χήρας. Υστερα η λίρα περνάει διαδοχικά στα χέρια ενός ζητιάνου και μιας πόρνης, ενός τσιγκούνη κι ενός νιόπαντρου ζευγαριού, που ο άντρας είναι φτωχός ζωγράφος. Τέσσερα σκετς, και το ταξίδι της κάλπικης λίρας αρχίζει από τη σάτιρα για να καταλήξει στο δράμα. Ταινία γυρισμένη με ευαισθησία και συναρπαστική λιτότητα, με γνήσιο ελληνικό χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο συγκινητική. Το κεντρικό νόημα του έργου συνοψίζεται στο ότι, η ζωή μας είναι ψεύτικη, επιφανειακή, αλλά στην ψυχή του ανθρώπου υπάρχει κάτι το αληθινό και γι’ αυτό μεγαλειώδες.
 Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβέλλας 
Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Λογοθετίδης, Ιλια Λιβυκού, Μίμης Φωτόπουλος, Σπεράντζα Βρανά, Ορέστης Μακρής, Ελλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Μίμης Φωτόπουλος

4. Πολίτικη Κουζίνα (2003)
Πρόκειται για την ιστορία του Φάνη Ιακωβίδη, ενός γοητευτικού σαραντάρη καθηγητή αστροφυσικής με μεγάλο ταλέντο στη μαγειρική. Με αφορμή την επερχόμενη επίσκεψη του παππού του από την Κωνσταντινούπολη και μέσα από την προετοιμασία του φαγητού, ο Φάνης μας ταξιδεύει πίσω στα παιδικά του χρόνια και τον πρώτο του έρωτα….  
Σκηνοθετης / Σεναριογράφος:Τάσος Μπουλμέτης    
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χωραφάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ρένια Λουιζίδου, 
 Basak Koklukaya, Τάσος Μπαντής
5. El Greco (2007)


Η ταινία μας μεταφέρει στο 16ο αιώνα με αφετηρία τηνΚρήτη, στη Βενετία ως το Τολέδο της Ισπανίας, ακολουθώντας την περιπετειώδη αναζήτηση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή Ελ Γκρέκο για ελευθερία και έρωτα. Εκείνη την εποχή η Κρήτη, η ιδιαίτερη πατρίδα του ζωγράφου, βρίσκεται υπό την κατοχή των Ενετών. Ο πατέρας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου είναι αντάρτης και μάχεται τους κατακτητές, ενώ ο νεαρός καλλιτέχνης απολαμβάνει ήδη μεγάλη φήμη και επιτυχία. Μαζί με το στενό του φίλο Νικολό, που τον συνοδεύει παντού και τον προστατεύει, ο Γκρέκο θα βρεθεί στη Βενετία, ακολουθώντας την πανέμορφη Φραντζέσκα ντα Ρίμι. Εκεί θα θητεύσει στο εργαστήριο του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης Τιτσιάνο, ενώ θα γνωρίσει τον Ισπανό ιδεαλιστή ιερωμένο Νίνο ντε Γκεβάρα, που θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή του. Ο Γκεβάρα γοητεύεται από το ταλέντο του Έλληνα ζωγράφου και τον θαυμάζει, αν και διαφωνεί με την ιδιότυπη στάση του σε ό,τι αφορά στην τέχνη και στο Θεό. Οι δυο τους αναπτύσσουν μια ξεχωριστή φιλία. Φθάνοντας στην Ισπανία, ο Θεοτοκόπουλος κατακτά παγκόσμια φήμη ως καλλιτέχνης, ενώ βρίσκει το μεγάλο έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο της Χερόνιμα. Αποκτά ισχυρούς φίλους και είναι ευτυχισμένος που εργάζεται στην Ισπανία, ως τη στιγμή που θα δεχτεί το πρώτο χτύπημα της μοίρας. Μέσα στη δυστυχία του, θα ξανασυναντηθεί με ένα αγαπημένο πρόσωπο από το παρελθόν: τον Νίνο ντε Γκεβάρα, ο οποίος τώρα πια είναι Μέγας Ιεροεξεταστής και στέλνει τους «αιρετικούς» στην πυρά. Η μετάλλαξη του φίλου του σοκάρει τον Γκρέκο, ενώ το συγκλονιστικό θέαμα των ανθρώπων στην πυρά τον ωθεί να απεικονίσει με σχεδόν υπερφυσικό τρόπο την ψυχή των αθώων, κάνοντάς τους να φαίνονται άγιοι. Αυτό εξοργίζει τον Γκεβάρα.
Στη μάχη που θα διεξαχθεί ανάμεσά τους, το φως πολεμά το σκοτάδι. Τα όπλα του Γκεβάρα είναι η εξουσία και ο θάνατος, ενώ ο Γκρέκο προτάσσει τους πίνακές του, το φως και τις αξίες του ανυπότακτου κρητικού πολιτισμού που τον γέννησε.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής 

Σενάριο: Τζάκι Παβλένκο, Γιάννης Σμαραγδής 
Παραγωγοί: Ελένη Σμαραγδή, Ραϊμόν Μασλόρενς, Ντένες Τζέκερες 
Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου
6. Το ποτάμι (1960)

Ένα ποτάμι, συμβολικό όριο που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο, τη φθορά της καθημερινότητας από το όνειρο, έλκει σαν μαγνήτης τους ανθρώπους και τους καλεί να κάνουν την υπέρβασή τους. Τρεις χωρικοί κλέβουν ένα σταυρό από κάποιο μοναστήρι, αλλά η απληστία θα τους οδηγήσει στο θάνατο και το ποτάμι θα παρασύρει στη θάλασσα την ανομία τους. Ένας Έλληνας συνοριοφύλακας θα πληρώσει με τη ζωή του το δισταγμό του και θα πέσει νεκρός από τα πυρά της εχθρικής απέναντι πλευράς. Ένα ζευγάρι ερωτευμένων που κλέφτηκαν παράνομα θα πέσει σε ναρκοπέδιο κοντά στο ποτάμι και η δοκιμασία αυτή θα οδηγήσει στην αποδοχή της σχέσης τους από τους δικούς τους. Τέλος, ένα μικρό κοριτσάκι που το έσκασε από μια διαλυμένη οικογένεια, θα δεχτεί την προστασία από ένα συνομήλικό της βοσκό. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια μεγάλη φιλία, δώρο της φύσης και της υπέρβασης του ορίου.


Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος

Σενάριο: Αντώνης Σαμαράκης , Ιάκωβος Καμπανέλλης , Νότης Περγιάλης , Νίκος Κούνδουρος
Ηθοποιοί: Τίτος Βανδής , Ανέστης Βλάχος , Γιώργος Εμιρζάς , Τάκης Εμμανουήλ , Ντίνα Τριάντη , Βαγγέλης Ιωαννίδης , Νότης Περγιάλης , Ντέπη Μαρτίνη , Χριστόφορος Ζήκας , Σπύρος Παππάς, Γιώργος Φουρνιάδης , Δημήτρης Γαλανάκης, Χρήστος Βασιλαράκος
7. Ο Δράκος (1956)
“Ο Δράκος” του Νίκου Κούνδουρου που γυρίστηκε το 1956 θεωρείται από πολλούς ότι αποτελεί την απαρχή του Ελληνικού Κινηματογράφου! Η κινηματογραφική παραγωγή στην χώρα μας είχε ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του ’20 αλλά όπως γίνεται συνήθως με αυτά τα πράγματα οι πρώτες ταινίες είχανε έντονα τα στοιχεία του πρωτόλειου. Ακολούθησε η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή, ο Εμφύλιος και από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 αρχίζουμε να μιλάμε για σοβαρό κινηματογράφο. 
Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος.  
Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης. 
Φωτογραφία: Κώστας Θεοδωρίδης.  
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις. 
Ερμηνείες: Ντίνος Ηλιόπουλος Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Μαρία Λεκάκη, Φρίξος Νάσος, Ανέστης Βλάχος, Ανδρέας Ντούζος, Ζανίνο. 
8. Το τελευταίο ψέμα (1958)
Μια τριμελής αριστοκρατική οικογένεια βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Παρά τη δεινή τους οικονομική κατάσταση πιστεύουν πως πρέπει να συνεχίσουν να έχουν επαφη με τους ευκατάστατους φίλους τους, με τη βοήθεια δανεικών χρημάτων. Είναι η μόνη λύση για να αποκαταστήσουν την κόρη τους, παραμένοντας στον κλειστό κύκλο της «υψηλής κοινωνίας». Μπορούν όμως να το πετύχουν, δίχως ηθικές εκπτώσεις; Στο επίκεντρο μιας παράξενα συμβολικής ταινίας, για τις μέρες μας, βρίσκεται η Έλλη Λαμπέτη, η ψιλομύτα «Χλόη» που μαζί με τη μητέρα της θα ακολουθήσουν, παρά τους ενδοιασμούς τους, το ψέμα μέχρι το μοιραίο του τέλος.
 Παραγωγή: Φίνος Φιλμ 
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Κακογιάννης Μιχάλης 
 Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις 
Πρωταγωνιστούν: Λαμπέτη Έλλη, Παππάς Γιώργος, Νικολινάκος Μιχάλης, Μιχαηλίδου Αθηνά, Ζαφειρίου Ελένη, Παπαμιχαήλ Δημήτρης, Διαμαντίδου Δέσπω, Καϊλας Βασιλάκης, Χρηστίδης Μηνάς, Σαρρή Ζώρζ, Φέρμας Νίκος, Χρονοπούλου Μαίρη, Κούρκουλος Νίκος, Νικολαϊδου Δέσποινα.

9. Μια ζωή την έχουμε (1958)
Ένας φτωχός ταμίας τράπεζας ανακαλύπτει ένα μεγάλο πλεόνασμα στο ταμείο και, ενώ έχει σκοπό να ενημερώσει σχετικά το διευθυντή, λόγω της συμπεριφοράς αυτού, αποφασίζει να πάρει τα χρήματα και να ζήσει τη μεγάλη ζωή. 
Σκηνοθεσία:  Γιώργος Θ. Τζαβέλλας 
Σενάριο:  Γιώργος Θ. Τζαβέλλας 
Μουσική:  Μάνος Χατζιδάκις 
Φωτογραφία:  Ντίνος Κατσουρίδης 
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Χορν, Βασίλης Αυλωνίτης, Χρήστος Τσαγανέας, Περικλής Χριστοφορίδης, Λαυρέντης Διανέλλος, Κούλης Στολίγκας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
10. Alexis Zorbas (1964)
 Ενας εγγλεζος χωρις σκοπο στη ζωη του ανακαλυπτει οτι εχει μια κληρονομια σε ενα ελληνικο νησι. Η χωρις χαρα υπαρξη του ενοχλειται οταν συναντα εναν μεσηλικα ελληνα γεματο παθος για τη ζωη. Σιγα σιγα οι αποψεις του για τη ζωη αρχιζουν να αλλαζουν.  
Σκηνοθετης/Σεναριογράφος: Μιχάλης Κακογιάννης 
Πρωταγωνιστούν : Lila Kedrova, Anthony Quinn, Alan Bates, Ειρήνη Παππά, Γιώργος Φούντας

greekoldcinema

Δημοσίευση σχολίου

 
Top